Zwemvijvers

Het hele jaar natuurlijk mooi en schoon water zonder chloor of andere chemicaliën. Een vijver waarin ook gezwommen kan worden, dat is een zwemvijver, een geheel ecologisch systeem met een natuurlijk filter en beplanting. Dus geheel iets anders als het klassieke blauwe zwembad.

Ontwerp

Hierbij hebben we gelijk een van de grote voordelen van een zwemvijver. Deze kan op een geheel natuurlijke wijze worden geïntegreerd in de tuin in een vorm die u wenst, organisch en natuurlijk of juist rechthoekig en straks. Een zwemvijver is het hele jaar door aantrekkelijk en niet alleen in de warme zomermaanden wat bij een klassiek blauw bad vaak het geval is.

Aanleg

Een zwemvijver kan in iedere tuin bestaan of nieuw worden geplaatst. Het uitgraven en profileren gebeurd in eigen beheer, mogelijk met kleine machines zodat een bestaande tuin zoveel mogelijk wordt ontzien. Een zeker ook te noemen voordeel zijn de beheerskosten, ten opzichte van een klassiek blauw bad is het onderhoud beperkt.

Onderhoud

Een zwemvijver met natuurlijk filter is een ecologisch systeem waarbij onze tussenkomst bijna niet nodig is. Het water stroomt met behulp van een pomp door een afgescheiden deel van de vijver, dit deel is het natuurlijke filter gevuld met lavasteen en beplant met water zuiverende moeras planten.

Om algengroei te voorkomen dient ervoor gezorgd te worden dat er zo min mogelijk voeding is het water komt. De beplanting die de voedingsstoffen uit het filter opnemen dienen daarvoor ook voor het afsterven van het blad te worden afgeknipt. Indien er grote bomen in de buurt staan dient ook hiervan het afgevallen blad wat naar de bodem is gezonken te worden opgeruimd.

Door middel van een bodemdrain, die het water van onderuit de zwemvijver wegzuigt en in het filter pompt wordt het verrichten van deze onderhoudswerkzaamheden aanzienlijk verminderd.

Door de pomp in het filter ontstaat er een stroming welke het oppervlakte vuil zoals stof en stuifmeel naar het filter dirigeert.